Om Oss
Målet med Zeam är att få ett bättre flyt för stadslivet. Varumärket skapades 2023 under det norska rederiet Torghatten som har funnits i över 150 år. Utvecklingen har skett i samarbete med Zeabuz som är världsledande inom självkörande teknik till den maritima sektorn.
Making Urban Life Flow
Målet med Zeam är att få ett bättre flyt för stadslivet. Vi vill skapa ett miljömässigt och ekonomiskt hållbart mobilitetskoncept på vatten i urbana miljöer. Med helelektrisk framdrift i kombination med solceller får vi en utsläppsfri tjänst som belastar elnätet i minsta möjliga grad. Till skillnad från en bro, skapar Zeam just en flexibel lösning och genom att återta användningen av vattenvägar stärks rörligheten i städerna. Detta bidrar till att stadsmiljöer bli mer hållbara, uppkopplade och tillgängliga för alla.

En Smartare Färja
Zeam är inte bara snabb och smidig, den är även smart och styrs med hjälp av en dator. Datorn gör så att färjan har perfekt syn dag som natt och kan förstå sin omgivning, därför hjälper den dig tryggt över varje gång. Det finns alltid en operatör ombord färjan som hela tiden övervakar systemet och är beredd att ta över kontrollen för extra säkerhet. Visionen är att operatören i framtiden kan befinna sig på land och övervaka en eller flera färjor samtidigt, utan att tumma på säkerheten.
Bakgrund
Även om Zeam är en ny produkt, så ligger det mycket forskning bakom konceptet. Idéen om autonoma stadsfärjor startades vid Norges Teknisk-Naturvetenskapliga Univesitet, NTNU, i Trondheim. Konceptet blev utvecklat av erfarna forskare som år 2017 skapade den första prototypen som hette MilliAmpere. MilliAmpere var en liten färja som trafikerade en övergång på 100 meter i centrala Trondheim och mycket testning av tekniken gjordes. Detta ledde till att företaget Zeabuz grundades år 2019 för att vidareutveckla och kommersialisera tekniken. En större prototyp utvecklades, som fick heta MilliAmpere 2 och blev färdig 2021. MilliAmpere 2 sattes i testdrift som var öppen för allmänheten i fyra veckor under 2022, totalt reste 1 500 passagerare under perioden utan något ingripande från en befälhavare. Samtidigt blev det norska rederiet Torghatten delägare av Zeabuz och gick med i projektet som operatör. Zeam bildades som varumärke och är skapat för att representera ett nytt mobilitetskoncept med små och autonoma elektriska stadsfärjor. Torghatten bestämde sig för att skapa en ny färjerutt i Stockholm över Riddarfjärden och därefter utformades den första färjan, som är i drift sedan den 8 juni 2023 och heter MF Estelle. MF Estelle är särskilt anpassad för de förhållanden som råder över Riddarfjärden.